Lassi Noponen

A market economy, liberal democracy

and individual freedoms are

the basis of our well-being.

Hävittäjähankintaa on ollut upeaa seurata. Puolustushallinnon toiminnasta tulee kaikkiaan erittäin ammattitaitoinen vaikutelma. Myös reservin kenraalien rooli hävittäjätoimittajien lobbareina hoidettiin tyylikkäästi pois päiväjärjestyksestä, tai ainakin näkyviltä. Ajatelkaapa, jos HX projektin tiimi olisi laitettu, Israelin tapaan, ostamaan Suomeen koronarokotteet, olisimme epäilemättä rokotuksissa Israelin tilanteessa.

 

Tarjolla on viisi vaihtoehtoa. Eurooppalainen yhteiskone sitoisi Suomea entistä enemmän hauraaseen EU:hun ja latoisi lisää munia samaan koriin, joka ei ole sotilaallinen turvallisuusyhteisö. Ranskalaista konetta eivät varmaankaan puolla mitkään syyt, jolloin jäljelle jää kolme (tai kaksi) kiinnostavaa vaihtoehtoa, amerikkalainen ja ruotsalainen kone. 

F-35 on epäilemättä paras kone, mutta molemmilla amerikkalaisilla koneilla saadaan Suomelle sama yhteys Yhdysvaltoihin. On selvästi nähtävissä, että Ilmavoimien Hornet kalusto on lähentänyt Suomea turvallisuuspoliittisesti Yhdysvaltoihin, ja tämä on lisännyt Suomen turvallisuutta viime vuosikymmeninä. Kumman tahansa amerikkalaisen koneen valinta parantaa, tai ylläpitää, Suomen yhteyttä Yhdysvaltoihin ja lisää Suomen turvallisuutta. 

 

Olen pitänyt selvänä, että prosessin jälkeen sotilaat ehdottavat, ja viisaat päättäjät valitsevat jommankumman amerikkalaisen koneen, ja hyvä jos näin käy. Ruotsalaiset ovat kuitenkin väläyttäneet syvenevää puolustusyhteistyötä ja todellinen jokeri on Gripen. 

Suomi koko itsenäisyyden ajan haaveillut puolustusliitosta Ruotsin kanssa mutta Ruotsi on vuodesta 1814 alkaneeseen puolueettomuuslinjaansa (pakko sanoa, että todellisuudessa Ruotsi kyllä jousti tästä Natsi-Saksan suuntaan toisessa maailmansodassa mutta se on toinen tarina) tukeutuen aina torjunut liiton. 2000-luvulla Ruotsi on kuitenkin tehnyt pieniä mutta konkreettisia liikkeitä, jotka ovat tuoneet sitä lähemmäksi Suomen puolustusta. Lentokonekauppa, suurikaan sellainen, ei tietenkään ole Ruotsille peruste oman puolustusratkaisun muuttamiseen, mutta Ruotsi on ottanut askeleita Suomen suuntaan, vaikka liittosuhdetta ei ole Suomelle luvattu. Ehkä heillä on lähentymiselle omia poliittisia perusteita?

 

Suomen pitää todella tarkkaan harkita halutaanko keskeinen kalustoyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa vaihtaa kalustoyhteistyöhön Ruotsin kanssa. Jos asiaan ei liity mitään muuta, niin vastaus todennäköisesti on, että ei kannata. Mutta, entäpä jos Ruotsi todella olisi valmis selkeästi nykyistä jämäkämpään sitoumukseen yhteisestä puolustuksesta samassa yhteydessä kuin Suomi ostaa Ilmavoimille kaluston Ruotsista? Tämä olisi tarkkaan harkittava, koska Ruotsin tuki on lähellä ja järjestely parantaisi ainutlaatuisella tavalla itsenäisen Suomen turvallisuutta. Kannattaa myös muistaa, että Gripen on ruotsalais-amerikkalainen kone ja mm moottori on sama, jota löytyy kaksin kappalein toisesta ilmavoimien ehdokkaasta, Super Hornetista.

 

Olisiko ajateltavissa, että ihanteellisessa tapauksessa ajatus Suomen ja Ruotsin yhteisistä ilmavoimista saataisiin myytyä amerikkalaisille, ja sille saataisiin heidän poliittinen tuki. Suomen turvallisuus vahvistuisi kahdella tavalla. Suomen ja Ruotsin jonkinlainen liittosopimus loisi todella vahvan sotilasvoiman Itämerelle. Lisäksi on tiedossa, että Yhdysvallat on hiljaisesti antanut Ruotsille jonkinlaisen turvatakuun, ja Suomen ja Ruotsin liitto käytännössä laajentaisi USA:n turvatakuuta myös Suomen ylle. Tällainen kuvio voisi myös toimia porttina molempien maiden luontevaan NATO jäsenyyteen.