Lassi Noponen

A market economy, liberal democracy

and individual freedoms are

the basis of our well-being.

Case Tytti Yli-Viikari keeps on giving. Todetaan taas alta pois, että papereiden perusteella hän on epäpätevä VTV: n pääjohtajan tehtävään, ja vaikuttaa siltä, että hän tehnyt pienehköjä taloudellisia väärinkäytöksiä virassaan. Näistä syistä hän epäilemättä pian saa ansaitut potkut.

 

Tytti saa potkut muutaman tonnin väärinkäytösten johdosta, ei siksi että hän on alusta saakka ollut tehtävään epäpätevä ja tehnyt paljon huonoja päätöksiä. Sääntöjä pitää noudattaa, ja en halua vähätellä taloudellisia väärinkäytöksiä mutta suuret pienet asiat menevät helposti sekaisin.  

 

Pääjohtajan ja vaikkapa kansanedustajien lentopisteiden käyttöä seurataan jatkuvasti ja iltapäivälehdissä rakennetaan skandaalia, kun pisteitä ei saada työnantajan käyttöön. Sattuvasti Tytti Tuppuraisella oli hiljattain Eduskunnassa eniten lentopisteitä, joita ei saada isänmaan käyttöön. Tämä aiheuttaa valtiolle taloudellisia menetyksiä matkakuluissa. Nämä menetykset ovat kuitenkin hyvin pieniä, jos vertaamme niitä siihen taloudelliseen vahinkoon, joka Suomelle aiheutuu Tytti Tuppuraisen neuvottelumatkojen tuloksista, viimeksi erityisesti Suomen sitomisesta yhteisvelkaan ja Etelä-Euroopan maksumieheksi. 

 

Joku voi sanoa, että ensimmäinen seikka on juridiikkaa ja jälkimmäinen politiikkaa ja, että yhteisvelasta on Suomelle etua. Itse pidän selvänä, että se aiheuttaa meille suurta vahinkoa mutta jokainen varmaan näkee asioihin liittyvän mittakaavaeron. Toki molemmista keskustellaan, mutta tuntuu kuin yleisö olisi usein enemmän huolissaan lentopisteiden käytöstä, kuin siitä mitä näillä matkoilla saadaan aikaiseksi. 

 

Huono johtajarekrytointi tulee aina kalliiksi, oli kyse liikkeenjohtajasta, huippupoliitikosta tai -virkamiehestä. 

VTV:n epäonnistuneesta rekrystä maksetaan monenlaista hintaa vielä pitkään, mutta Euroopan yhteisvelan haittoihin verrattuna sekin on pikku juttu.